slussen.nu
Visioner i stället för fakta Skriv ut Skicka sidan
2010-06-22

Alvendal samhällsplanerar

Beslutet om Slussen i fullmäktige föregicks av dagens längsta debatt. Många talare anmälde sig och Miljöpartiet och Vänsterpartiet var mest aktiva. Kritiska synpunkter utgick i första hand från de siktlinjer från södersidan som hotas och från vikten av att värna kulturhistoriska värden. Men kritiken blev inget hot mot ett beslut – Allianspartierna var eniga och röstade igenom Sten Nordins förslag.

 
Monica Nielsen och Sven Wollter Skriv ut Skicka sidan
2010-06-06

Slussen 6 juni 2010
En rackans tur har man som på rasten mellan busspassen hamnar på ett soligt Slussen fullt med folk som vill värna om dess unika vy mot Mälaren och Saltsjön. Och riktigt lycklig när man får lyssna till Monica Nielsen sjunga "Vårat gäng" och Sven Wollter i själ och hjärta försvara sin och stockholmarnas kärlek till denna världsunika plats på näset mellan Söder och Gamla Stan. Och med kraft stryka under att det gäller att se upp, starka ekonomiska krafter vill slå mynt av Slussen för egna syften. Musicerade gjorde också Monica och Carl-Axel Dominique.

 
Trafik- och mötesplats Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Från trafikplats till mötesplats har blivit ett mantra för Nya Slussen. Låter trevligt. Men sanningen är att Slussen alltid varit både en mötesplats och trafikplats. Slussen är den enda naturliga förbindelsen landvägen mellan norra och södra staden. En strategisk knutpunkt som av sig självt är en naturlig plats att stämma träff på ("vi ses på Slussen"). Miljön kan bli bättre och det blir den även i förslaget från plan B. Men trafiklösningen måste i Slussen förbli så flexibel som den är idag, även om biltrafiken minskar. Det blir den inte med Nordins Nya Slussen. Vi vet att busstrafiken kommer att öka kraftigt och det gör cykeltrafiken också. SLUSSEN plan B har tagit fram det här bildspelet som visar konsekvenserna för trafiken under den långa byggtiden men även när anläggningen skulle stå klar.

» Projekt "Nya Slussen" - Trafik under byggtiden (pdf 2.6 MB)

Katarinavägen stängs


 
"Att bevara blir billigare" Skriv ut Skicka sidan
2011-06-01

Martin RörbySvenska Dagladet publicerar i sitt onsdagsnummer två intervjuer om Slussen. Den ena är mycket kritisk till det liggande förslaget och den andra framhäver fördelarna med andra renovera och förbättra den nuvarande konstruktionen.

"Om nu Stockholm verkligen har ambitionen att vara en stad i världsklass, och om man nu jobbar med ett av de känsligaste och från turistsynpunkt viktigaste områdena i Stockholm, då duger inte den här lösningen" säger Martin Rörby från Skönhetsrådet. Rådet anser att förslaget visar att nya Slussen vilar på en oacceptabel trafiklösning.

Landskapsarkitekten Petter Hauffman frågar sig om det inte är tokigt att lägga åtta miljarder på nybygge när det går att renovera för en miljard. Han menar  att klöverbladslösningen kan renoveras och moderniseras. Den har förutsättningar för att skapa bra ytor för cyklister, gångtrafikanter och kollektivtrafik medan nybyggnadsförslaget innehåller oproportionerligt stora ytor för biltrafik.

» Intervju med Martin Rörby: Skönhetsrådet dömer ut vägbron

» Intervju med Petter Hauffman: Att bevara blir billigare

 
Röster om Slussen Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   På stödfesten för Debaser Slussen premiärvisades filmen "Röster om Slussen". Filmen spelades in på Slussen i juni i somras. Filmen är gjord av Bo Berggren, Johanna Järte och Cecilia Narström och finns på Youtube.

 
«FörstaFöregående12345678910NästaSista»

Sida 10 av 48