slussen.nu
Frihetens plats Skriv ut Skicka sidan
2011-02-20

Slussenmanifestation

Trots en bister vinterkyla samlades hundratals människor
på lördagen för att protestera mot utförsäljningen av Slussen.

 
Förnya Slussen varsamt Skriv ut Skicka sidan
2011-01-19

Artikel i DNFoster + Parters bearbetade förslag för Slussen saknar känsla

för platsens unika värden, för kultur, stadsbild och utsikter, skriver Åke Klaesson i en artikel i Dagens Nyheter.

Det förslag till Slussens omvandling som mötte breda protester förra våren har bearbetats av arkitekterna men innehåller inte några större förändringar, det präglas fortfarande av ett fyrkantigt tänkande i kombination med lyhördhet för starka exploateringskontakter, skriver han vidare.

Läs hela insändaren (pdf 964 K)

 
Nu vill (S) slåss för Slussen Skriv ut Skicka sidan
2010-10-28

– Jag är livrädd för den tre våningar höga muren på Södersidan, 13 meter upp från vattennivån med ännu en onödig galleria. Det är att begå våld på platsen, säger det nya oppositionsborgarrådet Tomas Rudin i Dagens Nyheter idag.

 

Tomas Rudin

Den höga muren mellan Gamla Stan och Södermalm (ibland kallad för en ny Berlinmur) i Foster och Bergs förslag för Nya Slussen har mött mycket hård kritik. Muren, jämte höga hus ovanpå den, skulle avskärma stadsdelarna från varandra istället för att länka dem samman genom det naturliga näset mellan Saltsjön och Mälaren. Med stora hus ovanpå skulle dessutom den älskade och världsberömda panoramavyn över Saltsjön och Mälaren spolieras. Mot detta, och en undermålig trafiklösning, reagerade en kraftig opinion under våren och sommaren.

Foto: Lars Epstein

Stadsbyggnadskontoret utreder nu hur förslaget ska ändras och ett nytt kommer att ställas ut för allmänhetens bedömning i början på nästa år. Men socialdemokraterna, som tidigare i huvudsak stött det liggande förslaget, vill nu göra en alternativ kostnadsberäkning vad det skulle kosta att påla om under klöverbladssystemet och behålla det.

- Jag tror att det finns tillräckligt många som är beredda att slåss för Slussen. Sista ordet är inte sagt, säger Tomas Rudin vidare till Dagens Nyheter.

Det är bara att instämma. Synpunkterna från engagerade stockholmare kommer säkert att bli minst lika talrika när det bearbetade förslaget kan beskådas i vinter.

» Läs intervjun med Tomas Rudin i Dagens Nyheter här

 
ABC om nytt Slussenförslag Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

 
Kommunfullmäktige klubbar Slussen Skriv ut Skicka sidan
2010-06-20

På måndag den 21 juni beslutar kommunfullmäktige om Slussen. Ett så kallat genomföradebeslut ska tas som anger kostnadsramen för Slussenprojektet till 8 miljarder kronor. Finansborgarrådet Sten Nordin, som är föredragande i ärendet, kallar beslutet historiskt. Beslutet anger ramarna för hur projektet ska fortgå och hur 2000-talets Slussen ska bli och Slussens funktion som trafiklösning slås fast. Däremot ska utformning och placering av eventuell ny bebyggelse fortsätta att utredas i planarbetet.

Kommunfullmäktigesammanträdet äger rum i rådssalen i Stadshuset 14.00. (Ärendedokument finns här under punkt 35.)

Maria Schottenius har i artikeln "Slaget om Slussen" i Dagens Nyheter granskat hur förslagen om Slussen hanterats av politiker och handläggare under ett decennium.

 

 
«FörstaFöregående4142434445464748NästaSista»

Sida 47 av 48