slussen.nu
Terminalutställning flyttas Skriv ut Skicka sidan
2012-01-27

BussterminalUtställning av modellen för förslaget till ny bussterminal för Nacka-Värmdöbussarna flyttas till Stadsmuseet vid Slussen från och med tisdag 31 januari.

Förslaget till bussterminal insprängd i Katarinaberget är en del av förslaget till nya Slussen som antogs av fullmäktige i december förra året. Nacka-Värmdöborna är kritiska och menar att de kommer att få längre väg att gå mellan buss och tunnelbana och kräver istället att tunnelbanans blå linje byggs ut från Kungsträdgården till Nacka.

Info på Stockholms stads webbplats
» Pågående planarbete
» Planprocessen

Stadsmuseet är öppet tisdag – söndag 11 – 17, med förlängt öppethållande på torsdagar till kl. 20. Personal finns vid utställningen på museet torsdagarna 2, 9, 16 och 23 februari mellan kl 15-20 för att svara på frågor.

Planhandlingar kommer att finnas både på Stadsmuseet och på Stadsbyggnadskontorets expedition på Tekniska Nämndhuset på Fleminggatan 4, liksom på webben, www.stockholm.se/slussen. Tekniska Nämndhuset är öppet varje vardag kl. 7.30 – 18.

Senast uppdaterad 2012-01-30
 
T-bana till Nacka Skriv ut Skicka sidan
2012-01-02

Tunnelbanan

"Mardrömmen är att t-banan börjar planeras först efter 2020. Det betyder att innan man ens bestämt sig för t-bana till Nacka, har vi Nackabor genomlidit en ombyggnad av Slussen, haft Saltsjöbanan avstängd i fyra år vid Henriksdal, samtidigt som befolkningen i Nacka Värmdö ökat med 25.000–30.000 invånare.

Vi kan inte acceptera annan prioritering än att östra regionen så fort som möjligt får den t-bana den så väl behöver. Annars blir det en mardröm i stället för en vision som väntar oss Nackabor."

Det skriver fyra politiker från allianspartierna i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka i Dagens Nyheter 31 december. Frågan om att bygga ut blå linjen som sedan fyrtio år slutar som säckspår i Kungsträdgården i väntan på framsynta beslut påverkar i allra högsta grad Slussen. Ett sådant beslut skulle ifrågasätta det kloka i att bygga den nya bussterminalen i Katarinaberget. Och det i sin tur naturligtvis hela beslutet om att bygga om Slussen enligt Fosterförslaget som alliansen i Stockholm drev igenom med knapp majoritet i december. Debatten om Slussen lär fortsätta under det kommande året, även inom allianspartierna.

» Läs hela artikel i DN här

 

 
Kajsa Althén: Skriv ut Skicka sidan
2011-12-07

Så fördes politiker och medborgare bakom ljuset

"Sedan stadens valda politiker förts bakom ljuset i Slussenfrågan återstod medborgarna. Stadsbyggnadsärenden är de enda frågor där medborgare mellan valen har en lagstadgad rätt till politisk påverkan. Plan- och bygglagen stadgar om både samråd och utställningar och bland stockholmare finns ett stort engagemang kring förändringar i stadsbilden (tänk räddningen av Gamla stan och kåkarna på Åsöberget, Mariabergets 1700-talsbebyggelse och kampen mot 3:e spåret över Riddarholmen).

För att få gehör för Foster+Partners förslag har ett flertal pr- och reklambyråer anlitats. Bilden skulle bli positiv, samtidigt som Slussenmiljön vanskötts till förslumning. I utställningen 2010 valde man att inte redovisa att utsikterna skulle försvinna. ”Det kan vi visa sen”, sa Martin Schröder på SBK till DN.se. 2011 präglades utställningen av flera populistiska grepp. I en särskild, dyr modell visades hur trivsamt det blir med en bar under den breda vägbron – en utomhuspub med stolar i glada färger där det bara är att svänga in med cykeln.

Så har inte heller medborgarna fått saklig och relevant samhälls­information som kan utgöra grund för ställningstaganden. När ansvariga politiker dessutom vägrat att delta i seminarier och hearings och ställt in sina egna informationsträffar på Slussen har dialogen, som är en del av de demokratiska processerna, uteblivit."

Så skriver journalisten Kajsa Althén i Dagens Nyheter idag.

» Läs hela artikeln i DN Kultur här

 
Pyrrhusseger? Skriv ut Skicka sidan
2011-12-12

Nya Slussen

Stockholms kommunfullmäktige antog på måndagskvällen med röstsiffrorna 51 mot 48 detaljplanen för nya Slussen. Utanför Stadshuset möttes politikerna av en demonstration och på åhörarläktaren var det fullsatt. Debatten pågick i tre timmar. Tappra försök gjordes av flera ledamöter att diskutera konkreta brister i förslaget. Men debatten lyfte aldrig till den nivå den förtjänar med tanke på Slussens betydelse för hela Stockholm. Istället haglade de sedvanliga politiska finterna, men inte ens de blev det underhållande skådespel politiska debatter emellanåt kan vara till och med när de saknar essens.

 
Epsteins STHML: Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Anna-Karin Palm: ”En dolkstöt mot Slussen, Stockholms hjärta”

”Det är häpnadsväckande att Slussenförslaget med en 8-filig bilväg har kommit så långt. Istället för att framhäva utblickarna täpps de igen. Nu är tid för politikerna att besinna sig och lyssna på vreden och ta till sig synpunkterna ” sa författaren Anna-Karin Palm som talade i protest mot förslaget på Slussen i måndags.

» Läs mera - och se bilder - på Lars Epsteins blog

 
«FörstaFöregående4142434445464748NästaSista»

Sida 44 av 48