slussen.nu
Fyra arkitekter: Skriv ut Skicka sidan
2010-05-02

Bristernas omfattning är alarmerande. Planerna måste revideras!

Det skriver fyra arkitekter på Newsmill. "Men istället för att gripa chansen till en unik urban händelse planerar Stadsbyggnadskontoret en meningslös exploatering i strid med stadens grundval."

Deras kritik riktar sig mot vägbrons utformning, att Södermalmssidan är utförd som en sluten, norrvänd vägg, närmast att likna vid Stadsgårdsberget i höjd och därovan byggnader i fyra till fem våningar och att den historiska miljön i Gamla Stan konfronteras med en kontorsstad. Dessutom försämras framkomligheten jämfört med dagens slussapparat för både gående, cyklister och motorfordonstrafik.

>> Läs hela artikeln här

 
SvD Brännpunkt: Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Katarinaberget är inte till salu


Det är rubriken på en artikel av advokat Jan-Mikael BexhedSvD:s debattsida.


Alliansen har flaggat för att påbörja arbetet med en ny detaljplan för bussterminalen när Stadsbyggnadsnämnden sammanträder den 11 september.
Tre dagar före valet! Den förra detaljplanen underkändes av Mark- och miljödomstolen.


Till skillnad mot själva Slussenområdet ägs inte Katarinaberget av Stockholms kommun
."Men det räcker inte med en ny godkänd detaljplan. För att den nya bussterminalen skall kunna byggas måste Stockholms kommun också få civilrättslig rådighet över Katarinaberget. Det kräver antingen en frivillig överenskommelse med fastighetsägarna eller att kommunen genom expropriation eller annat tvångsförfarande tillskansar sig rätt att bygga i berget", skriver Bexhed i sin artikel.

» Läs artikeln här

Se också nedanstående artikel.

 
SVT ABC: Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Värmdö vill att regeringen

tar över Slussens planering


 
Ole Settergren: Skriv ut Skicka sidan
2014-08-29

Stockholms stad desinformerar

om bussterminalen i Katarinaberget


Stockholm stad skriver på sin webb:

"Innan sommaren träffade Stockholms stad tillsammans landstinget, Nacka kommun och Värmdö kommun ett avtal om finansieringen av bussterminalen i Katarinaberget."

Det är fel. Man felar medvetet och syftar till att lura stockholmarna och kanske ännu mer Nacka- och Värmdöborna säger Ole Settergren, talesperson för Stigbergsgruppen som samordnar försvaret av Stockholms skönhet vid Slussen.

Ingen beslutande instans i Stockholm stad, landstinget, Nacka eller Värmdö kommun har tagit något beslut om finansiering av en bussterminal i Katarinaberget. Det är fyra moderater som gjort en överenskommelse med varandra Sten Nordin (Stockholm), Torbjörn Rosdahl (Länet), Mats Gerdau (Nacka) och Monica Pettersson (Värmdö). Sista stycket i överenskommelsen lyder:

"7. Giltighet. Denna överenskommelse är giltig under förutsättning att parterna fattar erforderliga beslut om denna överenskommelse och kommande avtal i sina beslutande församlingar." (Se bilaga).

 
Slussen regeringsfråga? Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Majoritet i Värmdö kommun för att begära regeringsingripande om Slussen


Det finns nu majoritet i Värmdö för att begära av regeringen ett föreläggande för Stockholm, Nacka och Värmdö att gemensamt planera utformningen av Slussen.


Huvudanledningen är att Stockholm brutit sitt löfte att ha båda detaljplanerna för Slussen och bussterminalen klara innan man börjar bygga. När bygget av Slussen nu påbörjas utan plan för bussterminalen ser Värmdö en risk att det inte blir någon terminal alls. Det finns också ett missnöje med de provisoriska trafiklösningarna och Stockholms brist på samverkan med kommunen.


S, V, MP, C, KD och SD kommer gemensamt besluta om begäran av regeringen att ge de tre kommunerna ett föreläggande.


- Den grundläggande orsaken till att nya problem med "Nya Slussen" uppdagas är att planen är undermålig. "Undermålig" är det ord som Socialdemokraterna använt för att beskriva "Nya Slussen". Stadshuset försöker dölja undermåligheten med censur och PR. I längden går inte det. Det är dags att stoppa vansinnet och säga nej till "Nya Slussen" säger Ole Settergren, talesperson för Nätverket Nacka-Värmdöbor för Slussen.


 
«FörstaFöregående31323334353637383940NästaSista»

Sida 36 av 48