slussen.nu
Stoppa Slussen-bygget Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

DN Åsikt


Stoppa det pågående Slussen-bygget
och gör det till en valfråga och begrunda det nya förslaget att slå samman tunnelbanestationerna Slussen och Gamla stan. Det vore en bättre läsning för alla, skriver Bo G Hellers i Dagens Nyheter.


 
Klimatkris och Slussen Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Nya Slussen klarar högst 100 cm havshöjning till år 2100

Havshöjning

"Projektets kajer och slussportar tål i själva verket inte mer än 50 cm lokal havshöjning i Saltsjön, men Stockholms landhöjning är 50 cm på 100 år och det motverkar nettohöjningen i Saltsjön. Om den globala havshöjningen går snabbare än så blir det en katastrof för projektet. Kajerna och slussportarna kan sköljas över vid högvatten och misslyckas med att skydda dricksvattnet i Mälaren från att kontamineras av havsvatten."

Det skriver Monica Andersson, ordförande i Samfundet S:t Erik, Finn Löfquist, utredare inom miljö- och hälsoskydd, och ytterligare 7 undertecknare i en artikel  på Stockholm Skyline.

› Läs hela artikeln här

 
slussen.nu fortlever Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Förlängd livstid för Slussen Punkt Nu

Den femtonde september skulle webbplatsen slussen.nu släckas ner för gott som tidigare meddelats (se artikel nedan). Men den kommer att fortleva ännu en tid. Mest för att flera så önskat för att kunna se tillbaka på slussen-debatten under tio år och ta del av de dokument som finns sparade här. Det blir dock mycket sparsamt med nytt material. Sajten tillkom som ett bidrag till debatten kring det så kallade Fosterförslaget som lanserades 2010 och riskerade att totalt spoliera den vida panoramautsikten från Mälaren till Saltsjön, från Gamla Stan till Söders höjder. För att värna om den unika utsikten fanns mycket brett stöd av stockholmare och turister.

Hur det blir med utsikten när Nya Slussen står klar vet nog ingen ännu men den mastodontlika muren med stora hus från Hilton till KF-husen lär i varje fall inte inte bli byggda. Däremot flera nya byggnader på Stadsgården.

En del länkar till artiklar och dokument som var relevanta när det begav sig kan idag vara inaktuella och slutat fungera.

Fosterförslaget
Slussenförslag från 2010


 
Bussexplosion Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Allvarlig bussbrand idag, inga trafikanter ombord. Föraren skadad men inte livshotande enligt media. Bussen körde mot Klaratunneln som inte är hög nog. Gastuberna på taket ska inte explodera, vid brand istället säkerhetsventil öppna som ger en eldsflamma likt en jetstråle.

Bussexplosion

Vi som kämpat mot Nya Slussen och terminal djupt nere i Katarinaberget har varnat för följderna vid en bussbrand. Den kan snabbt tända andra bussar och bara röken i sig är livshotande i en situation när terminalen är överfylld med människor.

Professor Bo Janzon har gjort en kritisk utredning som rör brand- och explosionsscenarier i anläggningen. "NY BUSSTERMINAL SLUSSEN – Granskning av Riskbedömningen" (pdf 1.2 MB). Den borde alla politiker snabbt ta till sig.

Intervju med Bo Janson 23 februari i år i › SvD här.


 
Slussen är inte till salu Skriv ut Skicka sidan
2010-06-28

Mot Slussen från Gamla stan

Den 21 juni tog kommunfullmäktige beslut om genomförande av Slussenprojektet
. Beslutet innebär att ramarna för tid och ekonomi satts. Det slår inte fast Slussens framtida utformning.

I början av året hölls samråd om Foster/Bergs förslag som 2009 lades till grund för projektet. Kritiken mot det blev rena folkstormen. Remisser och synpunkter från myndigheter och enskilda vällde in. Kritiken riktade sig framförallt mot att sikten mot den världsunika panoramavyn från Mälaren till Saltsjön skulle saboteras. Men också mot trafiklösningen och att inte hänsyn tagits till kulturhistoriska värden.

 
«FörstaFöregående12345678910NästaSista»

Sida 4 av 48