slussen.nu upphör Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Slussen Punkt Nu

(www.slussen.nu) har varit igång tio år

UPPDATERING: slussen.nu fortlever ännu en tid (se artikel ovan)

Sajten startade som ett bidrag att få stopp på stadens planer att förstöra den världsunika panoramautsikten från Mälaren till Saltsjön, från Gamla Stan till Söders höjder, den som nio av tio stockholmare och turister älskar. Det har vi delvis lyckats med, även om ingen vet säkert förrän om fem, tio år. Slussen.nu fortsatte sedan att spegla debatten om Nya Slussen och förordade en bättre lösning. Oberoende av de olika grupper som kämpade emot Nya Slussen gav jag mitt stöd till olika förslag, till exempel Ny syn på Slussen och Slussen plan B. I ett skede förordades Slussen plan B som det bästa, inte för att det hade alla förtjänster, utan för att det troligen hade största möjlighet att vinna politiskt stöd. Som gammal bussförare med mångårig erfarenhet av Slussens roll för kollektivtrafiken ansåg jag också att det hade mycket stora fördelar. Men som sagt, andra förslag hade sina stora förtjänster, både Ny syn på Slussen och Kulturslussen/Slussbacken.

Nu är det dags för den här sajten att gå i pension, både av tekniska, ekonomiska och politiska skäl. Den har spelat ut sin aktiva roll i debatten, Nya Slussen byggs för fullt. Nu dröjer det kanske hundra år igen till nästa slussen-debatt. Om inte klimatförändringar och andra problem pockar på den tidigare. Varningar har utfärdats både här och annorstädes.

Som arkiv för framtiden kring Slussen-debatten skulle den gott kunna leva längre. Men det är svårt att hålla den igång. Så för den som är intresserad att spara ner dokument från slussen.nu så passa på att göra det nu. Skulle någon vara intresserad av att spara sajten som helhet så gör det. Och ännu bättre, skulle någon veta hur det skulle vara möjligt att göra den tillgänglig på något sätt för framtiden som arkiv så vore det förstås jättebra.

( 15 september 2019 skulle slussen.nu släckas ner, men just nu ser det ut som den kan fortleva något eller några år till. )

Tack till alla läsare och alla som bidragit med tips, artiklar och annat material!

Bernt Lindgren