Flaggspel för Slussen Skriv ut Skicka sidan
2011-06-11

Flaggspel på Slussen

I det härligaste försommarväder samlades hundratals människor på fredagseftermiddagen för att med ett flaggspel hylla klöverbladets Slussen.


Monica Nielsen

 

Monica Nielsen och Monica och Carl-Axel Dominique sjöng och spelade och Christopher O´Regan talade. Föreningen Bevara Slussen, som arrangerade manifestationen, vill renovera och utveckla den nuvarande konstruktionen med mjukt formade leder och panoramautsikt och hävdar att det dessutom blir betydligt billigare än stadens förslag som nu beräknas kosta minst 8 miljarder kronor.

Christopher O´Regan frågade sig "i vilken annan medeltida stad skulle man i dag komma på tanken att dra fram en åttafilig bilväg längs den vackra kajen? I Brügge? I Prag? I Oxford? Det är så ociviliserat och ovärdigt men framför allt otidsenligt”.

 

Flaggspel på Slussen


Och han fortsatte sitt brandtal: "Det är inte längre 1960-tal, och varken vi som lever här heller de som turistar här blir imponerade av blanka höghus eller breda bilvägar. Så varför inte prova något nytt innan det är för sent? Lägg ifrån era företrädares långa linjaler och kom ut ur era små tjänsterum, och hoppa inte in i en taxi, utan strosa en stund längs stadens gator och stråk, flanera och njut av vår vidunderliga stad. Titta på vad det är turisterna fotograferar. Rör er upp mot Slussen och låt er mötas av det mest fantastiska panorama som sträcker sig från Västerbron till Östersjön… …så ska ni nog inse att det här är inte rätt plats för en åttafilig motorväg precis som ni insåg att Slussen och Södermalmstorg inte var rätt plats för de stora flervåningshusen av glas och stål och betong, de hus med vilka ni hade tänkt täppa igen den här vackra vyn."

 

Monica Nielsen


Hur trafiklösningen ska se ut (vars prinicipiella utformningen antogs av kommunfullmäktige redan förr våren vilket skapat en låsning i hela frågan) och kostnaderna för nybygge respektive utveckling av den 75-åriga funktionella och vackra utformningen av Slussen, blir två avgörande frågor som beslutsfattarna måste förstå och ta ställning till när Slussens öde ska avgöras framåt hösten och vintern. Slussen finns inte på den svenska världsarvslistan, men nog är det en plats som är mer än av stockholms- och riksintresse. Om den internationella opinionen får syn på vad som håller på att hända vid Slussen kan det bli en tredje faktor och väckarklocka för fullmäktige som fäller det tokiga förslaget från Foster och Berg. Stockholm av världsklass skulle ju sättas på kartan brukade man säga.

Senast uppdaterad 2011-06-11