slussen.nu
Inga-Britt Ahlenius m.fl. Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

"Våga backa om Nya Slussen"

OMStart Slussen
Vad för slags OMSTart Slussen avses vid Kolingsborg?


SvD Debatt

"Lösningen med en enda bro är huvudorsaken till Slussenprojektets problem, såväl de funktionella som de stadsmiljömässiga. Den för med sig att flexibiliteteten i trafiklösningen försvinner, vilket bland annat leder till ökad trafik och sämre framkomlighet."

Det skriver elva debattörer 14 juli i Svenska Dagbladet, bland dem Inga-Britt Ahlenius, Gösta Blücher, Sven Britton och Kjell-Olof Feldt. Artikeln är en grundlig genomgång av läget i Slussenfrågan och hur den kunnat hamna så snett. Kommunpolitikerna uppmanas besinna sig innan det är för sent:

"Kommunalpolitik är inte världspolitik, men för oss som lever våra liv i Stockholm är stadens skönhet och funktion viktiga värden. Så gör om och gör rätt, kära kommunalpolitiker. Med John Steinbecks ord: Förmågan att tänka om skiljer den vise från den envise!"


›› Läs artikeln här


 
Slussen 80 år Skriv ut Skicka sidan

Över fem hundra samlades på torsdagskvällen för att fira Slussens 80 år

Tommy Adolfsson

Tommy Adolfsson, som till vardags kör stadsbussarna genom Slussen, hyllade skapelsen från 1935 med att blåsa på snäckor.

Peter Frisk

Peter Frisk, som anordnat oräkneliga stadsvandringar i Slussenområdet, beskrev målande hur den imponerande utbyggnaden av Stockholms infrastruktur på 1920- och 30-talet var förutsättningar och delar av dagens lösning med planskild korsning som låter Munkbron mjukt ansluta till Katarinavägen och Hornsgatan lika fint till Skeppsbron. Dit hör bland annat Hammarby Sluss och kanalen vid Danvikstull, som tog över de större fartygens passage från Mälaren till Saltsjön, liksom Västerbron, Liljeholmsbron och den nya järnvägsbron över Årstaviken.

Helena Friman

Helena Friman, kulturhistoriker som arbetat på Stadsmuseet, berättade om Slussens historia och konstaterade avslutningsvis att Nya Slussen mest liknar en motorvägsbro över ett vattenreningsverk.

Rune Friberg

Rune Friberg var kvällens äldste talare. Han var med på Slussens invigning 1935 tio år gammal. Efter talen spred mötesdeltagarna ut sig med facklor i klöverbladsslingorna  och hyllade Slussen med sång. Rivningen av Slussen har så smått börjat, men man gör nog klokast i att räkna med att sista ordet inte är sagt i denna för Stockholms hjärta så viktiga fråga. Alltför mycket står på spel, alltför mycket talar emot Nya Slussen. De rödgrönas ledningar må ha kovänt och slagit sig samman med alliansen, men opinionen inom partierna är fortfarande tudelad och de sakliga skäl som talar för en bättre lösning består, inte minst kostnaderna som skenar. Detta kan alltjämt få politisk bärkraft. I alla fall med lite turliga omständigheter. Den som lever får se.

›› Se även Epsteins STHLM: "Slussen hyllades på åttioårsdagen"


 
Samverka för Slussen Skriv ut Skicka sidan
2013-03-16

Trots strålande sol mitt på lördagen blev stora salen i ABF-huset nästan full när SLUSSEN plan B presenterade sitt förslag hur Slussen kan förnyas snabbare och billigare än med stadens Nya Slussen. Och samtidigt värna om panoramavyn, stadens historia och en flexibel trafiklösning.

ABF 16 mars
Z-salen i ABF-huset 16 mars

 
Slussen, Mälaren och Vättern Skriv ut Skicka sidan
2010-09-14

Ny syn på Slussen

I diskussionerna om nya Slussen finns ett förslag utanför kommunens process, Ny syn på Slussen som tar ett helt eget grepp på frågan. En grupp arkitekter har föreslagit att tunnelbanan grävs ner mellan Slussen och Gamla stan när Slussen ändå måste göras om. Det skulle medföra att marknivåerna i området sänks och att den planerade trafikleden inte tillåts dominera stadsbilden.

Samfundet S:t Erik, som ibland kallas Stockholms hembygdsförening, hade bjudit in arkitekterna bakom förslaget för att tillsammans med klimat- och vattenbyggnadsexperter diskutera frågan i en hearing på KTH den 13 september.

 
Stellan Skarsgård: Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Rösta bort "Nya Slussen"
I en 60 sekunders film manar Stellan Skarsgård stockholmarna att göra "Nya Slussen" till en valfråga. I kommunvalet säger Skarsgård att han tänker rösta på ett parti som vill riva upp beslutet om "Nya Slussen" eftersom projektet kommer att förstöra Stockholms skönhet.

Länk till YouTube » https://www.youtube.com/watch?v=g05ix_V1IcQ&feature=youtu.be

 
«FörstaFöregående11121314151617181920NästaSista»

Sida 17 av 48