slussen.nu
Bevara tekniksnurran Skriv ut Skicka sidan
2012-02-05

"Slussen behöver en rejäl renovering. Att bevara den genom att riva och bygga upp på nytt innebär inga oöverkomliga tekniska problem."

"Det nya Slussen, som återuppbyggs i sektioner, kan gjutas med betong enligt dagens stränga krav på hög hållfasthet, täthet och beständighet. Den nya betongarmeringen bör bestå av rostfritt stål, åtminstone i de yttre armeringslagren. Rostfri stålarmering kan motstå nedbrytningseffekterna från vägsalt och andra aggressiva ämnen. Den har lång livslängd och används numera runt om i Europa, i Sverige senast vid renoveringen av Lidingöbron."

Det skriver Göran Camitz, pensionerad bergsskoleingenjör som tidigare varit seniorforskare på området ”Korrosionsfrågor i infrastrukturen”, i tidningen Ny Teknik.

» Läs artikeln här

 
Skönhetsrådet Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Missar funktionalitetens skönhet

Skönhetsrådet

Skönhetsrådet, som tidigare ifrågasatt Nya Slussen därför att "det framtida Slussen inte blir det stadsbyggnadsprojekt av internationell rang man önskat", föreslår nu några kosmetiska ändringar i det hårt kritiserade förslaget. De stora bristerna blir kvar.

Den nya breda bron vill Skönhetsrådet göra smalare och ge en trovärdig gestaltning. Men den gestaltningen skulle bara göra trafikinfarkten än värre, det är redan illa nog med en bro istället för nuvarande två. En enda bro med t-korsningar istället för nuvarande planfria kommer ledda till problem i en av Stockholms mest strategiska och komplexa trafikpunkter. Betänk att den ska serva alla trafikslag och sammanbinda sju gator. Cykeltrafiken kommer att öka kraftigt framöver och måste få framkomlighets- och säkerhetskrav rejält tillgodosedda. Innerstadsbussarna, sex linjer varav två stomlinjer, kommer att öka från 60000 till 100000 trafikanter enligt prognos. Det ställer höga krav på flexibilitet i trafikföringen.

En av Skönhetsrådets ledamöter, Fredrik von Feilitzen, reserverade sig och förordade att expertgruppen utreder plan B.


›› Här finns Skönhetsrådets yttrande (pdf)


 
Pris till plan B Skriv ut Skicka sidan
Av Administrator   

Stockholms Arkitektförening

ger Slussen plan B pris


I sin motivering lyfter arkitektföreningen fram att Slussen plan B-lösningen gjort konsekvenser läsbara för trafik, miljö, klimat, kulturvärden och stadsbild, och inte minst för samhällsekonomisk påverkan. Juryn värdesätter också att pristagarna lyckats initiera ett samtal som verkligen påverkar redan långt gångna planer, skriver Svenska Dagbladet.

›› Läs Svenska Dagbladets rapportering

›› Bild och text från prisutdelningen på Epsteins STHLM


 
Benny Andersson: Skriv ut Skicka sidan
2011-11-21

"Vill du bli ihågkommen som Stockholms värsta marodör?"

"Hej Sten Nordin.
Jag har några frågor som gäller Stockholms framtid.
Tycker du inte att det vore lämpligt att den som bär det största ansvart för en så stor och för så många oerhört viktig förändring av stadsmiljön som en ombyggnad av Slussen innebär, tog sig tid att lyssna på och begrunda de argument mot det förslag som nu föreligger?"

Så inleder musikern och kompositören Benny Andersson ett öppet brev till finansborgarrådet Sten Nordin i Dagens Nyheter.
» Läs hela hans brev här

 
Debattera - men inte här Skriv ut Skicka sidan
2011-10-23

Stadsmuseet

– I stadens lokaler måste stadens linje visas upp när det gäller frågor som inte är beslutade. Sedan kan det bli en diskussion utifrån stadens förslag. Det säger Stadsmuseets chef Ann-Charlotte Backlund i en artikel i Södermalmsnytt. Bakgrunden är att Slussenmotståndare ville hyra en lokal på Stadsmuseet för en debatt men efter en vecka fick nej därför att frågan är känslig och uppmanades att söka en mer neutral lokal.

» Läs artikeln i Södermalmsnytt här

 
«FörstaFöregående31323334353637383940NästaSista»

Sida 33 av 48